Jak stworzyć idealne złote mleko? Przepis.

Jak stworzyć idealne złote mleko? Przepis.

Złote mleko jest jednym z najważniejszych napojów w Ajurwedzie. Przygotowywane jest na bazie kurkumy oraz mleka roślinnego. Szczególnie warto sięgać po nie jesienią i zimą przy chłodniejszej pogodzie.

Czym jest złote mleko, jakie ma właściwości zdrowotne, jak je zrobić i czy są osoby, które nie powinny go stosować?

Czym jest złote mleko?

Już wiele wieków temu stosowali złote mleko jogini dla poprawienia odporności i wzmocnienia trawienia. Pierwotnie do przygotowania złotego mleka stosowano mleko krowie, ponieważ w Indiach, skąd wywodzi się Ajurweda i ten napój, wierzono, że mleko ssaków pomaga walczyć z infekcjami, spowalnia starzenie się i pomaga przy problemach psychicznych.

Dziś jednak stosuje się mleko roślinne z racji tego, że Ajurweda nie preferuje produktów odzwierzęcych, a właściwości krowiego mleka poddawane są w wątpliwość poprzez wyniki badań naukowych. Mimo to właściwości słodkiego i rozgrzewającego złotego mleka mają potwierdzenie również  w medycynie.

Właściwości zdrowotne złotego mleka

Złote mleko zawdzięcza swoje zdrowotne właściwości kurkumie, dzięki której ma też właśnie swój kolor. Nic dziwnego, że kurkuma ma tak wiele właściwości zdrowotnych, skoro należy do tej samej rodziny co imbir, znany ze swojego wpływu na odporność i infekcje. W kurkumie znajduje się aż 300 związków, z których najbardziej znana jest kurkumina, której kurkuma zawdzięcza nazwę. Stanowi ona około 3-5% zawartości rośliny. Jest to silny przeciwutleniacz o wielu właściwościach zdrowotnych, w tym przeciwnowotworowych.

Kurkuma zawiera też olejki eteryczne, w których znajdują się z kolei tumerony, które zwiększają przyswajalność kurkuminy. Skuteczność przeciwzapalną kurkumy porównano w badaniach z kwasem acetylosalicylowym i ibuprofenem powszechnie stosowanym w leczeniu przeziębień i grypy. Porównywana też była z antydepresantami. W obu przypadkach okazała się nie tylko lepsza, ale także nie wykazała skutków ubocznych. Kurkuma jest zalecana też osobom z problemami z sercem i krążeniem. Ma też działanie rozgrzewające, dlatego właśnie złote mleko najlepiej pić jesienią i zimą.

Jak przyrządzić złote mleko?

Wystarczy mieć w domu dwa produkty – kurkumę oraz mleko roślinne. Można użyć mleka krowiego, ale lepiej wybrać na przykład mleko kokosowe, sojowe czy migdałowe. Do mleka można dodać zarówno kurkumę w proszku lub przygotowaną wcześniej pastę z kurkumy. Przygotowanie złotego mleka składa się więc z dwóch etapów.

Przepis na złote mleko z pastą z kurkumy

                 Do przygotowania pasty z kurkumy potrzebujemy pół szklanki wody oraz ćwierć szklanki kurkumy w proszku lub jej kłącza. Składniki należy wymieszać i przełożyć do garnka, a następnie gotować przez około 6 – 8 minut, cały czas mieszając. Nie można doprowadzić pasty do wrzenia.

Trzeba ją cały czas obserwować aż do momentu osiągnięcia konsystencji pasty. Gdy już tak się stanie można zdjąć pastę z ognia, wystudzić i schować do lodówki. Pastę można przechowywać nawet do dwóch tygodni.

Chcąc przygotować złote mleko, musimy przygotować:

  • szklankę ulubionego mleka (najlepiej roślinnego);
  • łyżeczkę pasty z kurkumy;
  • łyżeczkę tłuszczu (olej kokosowy, migdałowy lub masło klarowane) – jest to dodatek opcjonalny;

                 Wszystkie składniki należy włożyć do garnka i podgrzewać na małym ogniu przez około 15 minut. Warto pamiętać o tym, że do złotego mleka możemy dodać również wiele innych składników. Przede wszystkim miód, aby napój był pyszny i słodki. Miód jednak najlepiej dodać już po przestudzeniu napoju, gdyż dodany do gorącego traci swoje właściwości zdrowotne.

                 Można też dodać inne przyprawy, na przykład jedną łyżeczkę imbiru wzmacniającego odporność, 3 – 4 goździki idealnie wzbogacające smak złotego mleka czy łyżeczkę kardamonu. Przyprawy gotujemy razem z mlekiem i kurkumą w jednym garnku. Tylko miód dodajemy później dla polepszenia smaku.

Przeciwwskazania do picia złotego mleka

Wydawałoby się, że tak zdrowy napój jak złote mleko nie ma żadnych przeciwwskazań. Przecież kurkuma nie powoduje skutków ubocznych, co zostało udowodnione w badaniach. Jednak niestety nie każdy powinien ten napój spożywać. Kurkuma stymuluje bowiem w organizmie produkcję żółci i z tego powodu jest niewskazana dla osób zmagających się z kamicą woreczka żółciowego.

U osób z nadwrażliwym układem pokarmowym kurkuma może również podrażnić błonę śluzową żołądka i jelit, więc osoby z wrzodami, nadkwasotą, jelitem drażliwym i chorobami zapalnymi jelit także niestety powinny ograniczyć jej spożywanie. Nie powinny stosować złotego mleka również kobiety w ciąży, ponieważ może ono pobudzać u nich skurcze macicy, a to może być niebezpieczne. Warto jednak pamiętać, że takie objawy pojawiają się tylko wtedy, gdy pije się złote mleko w bardzo dużych ilościach.

Wymienione osoby powinny skonsultować się z lekarzem zanim zaczną stosować złote mleko. Warto zacząć ostrożnie, od zażywania niewielkich ilości, aby przyzwyczaić do nowego i nieznanego napoju układ pokarmowy, a także móc zaobserwować reakcję organizmu na napój.

Artykuł przygotowany we współpracy ze specjalistami z agni-ajurweda.pl