Erozja szkliwa – co ją powoduje i jak jej zapobiegać?

Erozja szkliwa – co ją powoduje i jak jej zapobiegać?

​Szkliwo zęba jest najsilniejszą substancją w ciele ludzkim. Ta pół-jasna, twarda, warstwa zewnętrzna chroni zęby od codziennego zużycia, gryzienia i żucia, a także od ekstremalnych temperatur, od gorących lub zimnych pokarmów i napojów. Szkliwo chroni również przed kwasami i substancjami chemicznymi, które mogą uszkodzić zęby.

Kiedy tą powłokę zaczyna pokrywać erozja, zęby są bardziej narażone na ubytki i próchnicę. Ale jest dobra wiadomość – kilka prostych nawyków może utrzymać szkliwo nienaruszone.

Jeżeli jesz zbyt dużo kwaśnych pokarmów, słodyczy, pijesz zbyt dużo alkoholu to jesteś tym bardziej narażony na proces erozji szkliwa. Aby zapobiec takiemu działaniu należy ograniczyć tego typu pokarmy, używać słomkę do napojów gazowanych, żuć gumę bez cukru, pić więcej wody w ciągu dnia.

Jeśli twoje zęby zaczynają tracić swoją zewnętrzną powłokę, można odczuwać ból podczas jedzenia gorących czy zimnych posiłków oraz szorstkie czy nierówne krawędzie zębów. Stomatolodzy krakowscy ostrzegają również przed gładkimi, błyszczącymi powierzchniami na zębach, gdyż jest to oznaka utraty mineralnej.